DA LI JE VAŠE DIJETE U NASILNOJ VEZI?

ZNAKOVI UPOZORENJA

 Nije uvijek jednostavno prepoznati da li je vaše dijete u nasilnoj vezi. Mladići dobivaju poruke koje im govore da bi bili "pravi muškarci" moraju biti jaki, moćni i imati kontrolu nad situacijom. U adolescentskim vezama ova kontrola se pojavljuje u obliku psihičkog, verbalnog zlostavljanja, prijetnji, posesivnosti, ljubomore, zastrašivanja, izolacije i fizičkog nasilja. Vrlo često ovakvo ponašanje se smatra opravdanim i ne doživljava se kao problem nasilja u vezi.

Kada govorimo o nasilju u adolescentskim vezama mnoga istraživanja i statistike pokazuju da su većinom žrtve nasilja djevojke a zlostavljači mladići. Zlostavljači su vrlo često šarmantni u javnosti, pogotovo prema roditeljima – te stoga pogotovo obratite pažnju kako se on odnosi prema vašoj kćeri a ne koliko je ljubazan prema vama.

 Evo nekih znakova koji mogu ukazivati da je u vezi prisutno nasilje:

 1)       Ona pronalazi isprike za njegovo nasilno ponašanje i stalno ga opravdava pred drugima.

2)       Ona često odustaje od stvari koje su joj nekada bile važne kao što je npr. druženje i izlasci s prijateljima/prijateljicama ili bavljenje nekom aktivnošću, sportom te postaje sve više izolirana i usmjerena samo na partnera.

3)       Kada su vaša kćer i njen dečko zajedno, on ju naziva različitim pogrdnim imenima i omalovažava pred drugima.

4)       On je vrlo ljubomoran na druge koji obraćaju pažnju na nju, pogotovo na druge mladiće.

5)       On misli ili govori vašoj kćeri da ga vi (njeni roditelji) ne volite.

6)       On kontrolira njeno ponašanje, stalno provjerava gdje je, zove ju na telefon/mobitel zahtijevajući da zna s kim je bila.

7)       Vidite ga da je nervozan, da gubi živce, da udara ili razbija stvari/predmete kad je ljut. 

8)       Ona se brine da ga ne razljuti i izazove bijes u njemu.

9)       Njene ocjene, fizički izgled, tjelesna težina su se drastično promijenile.

10)    Ona ima povrede, rane, koje ne može objasniti  ili su objašnjenja koja daje prilično neuvjerljiva.

 

 

 KAKO RAZGOVARATI SA ADOLESCENTIMA/ADOLESCENTICAMA O NASILJU U VEZAMA

 Iako vam može biti nelagodno prihvatiti činjenicu da je vaše dijete u romantičnoj i/ili seksualnoj vezi, morate razumijeti i prihvatiti realnost adolescentskih veza i seksualnosti u kojoj živi vaš sin ili kćer kako bi mogli utjecati na problem nasilja u adolescentskim vezama. Ne dopustite da vas vaša nelagoda spriječi u komunikaciji i pružanju pomoći.

Prije nego započnete razgovor važno je da razmislite o vlastitim iskustvima u vezama. Kakvo ponašanje i etiku promovirate svojim primjerom?

Nasilje u vezama se često percipira kao "problem djevojaka" i mnogi roditelji shvaćaju važnost razgovora sa svojim kćerima u formi upozorenja - kako da se zaštite i izbjegnu nasilje. Ali svaka nasilna veza ima žrtvu i zlostavljača - a u najvećem broju slučajeva zlostavljači su mladići. Iz tog razloga, izuzetno je važno da razgovarate i sa vašim sinovima (a ne samo sa kćerima)  o tom problemu.

 Što vam može pomoći:

 1)       Pronađite pravi trenutak i mjesto. Neka to mjesto bude negdje gdje vas nitko i ništa neće ometati u razgovoru (ili bar mjesto gdje će biti najmanje odvlačenja pažnje) . Možete otići negdje zajedno na kavu ili sl. Vjerojatnije je da ćete dobiti odgovore koji su vam potrebni ako ste u ugodnoj okolini i ako slušate pažljivo bez upadica, procjenjivanja i moraliziranja.

2)       Važno je kroz razgovor dati do znanja vašem djetetu da mu/joj želite pružiti podršku i saslušati bez procijenjivanja. A druga važna stvar je da pokušate pružite vašem djetetu realistične strategije za efikasno suočavanje s problemom. 

3)       Budući da komunikacija podrazumijeva i razmjenu, važno je također, da podijelite vlastita iskustva, pogotovo ona gdje ste naučili nešto na temelju vlastitih pogrešaka. Ispričajte neka iskustva iz doba vaše adolescencije. Ponekad je vašem djetetu potreban samo netko tko će ga saslušati a ne netko tko će odmah riješiti njegov problem. Činjenica je da ne možete uvijek popravljati stvari i rješavati probleme u životu vaše djece već im samo možete pokušati pružiti vještine da oni to sami učine te im pružiti podršku u procesu rješavanja problema.

4)       Izuzetno je važno da kada vaš sin/kći želi razgovarati s vama, ostavite sve što radite i obratite pažnju. Nemojte odgađati taj trenutak ili tražiti bolje vrijeme jer to vrijeme više ne mora doći. Ponekad nije očigledno da vaše dijete želi razgovarati s vama jer vam to ne govori ali možete zaključiti iz njegovog/njezinog ponašanja. Ako se, na primjer, mota oko vas a ne govori vam eksplicitno da želi razgovarati,  ako vas želi dobiti nasamo, ili ako želi ići negdje s vama gdje ćete biti sami - svi ovi znakovi mogu ukazivati na to da vaše dijete želi s vama razgovarati o nečemu.     

5)       Započnite razgovor. Počnite s jednostavnim pitanjem koje nije direktno vezano uz nasilje u vezama. Možete ga/ju pitati kako stvari stoje u vezi. Neka od sljedećih pitanja vam mogu biti od koristi: Kako izgledaju veze tvojih prijatelja i prijateljica? Da li si ikad vidio/vidjela bilo kakav oblik nasilnog ponašanja među tvojim vršnjacima koji su u vezi? Upozorite ga/ju da nasilje nije samo fizičko već da postoje i druge vrste nasilja (emocionalno, verbalno..itd). Razgovarajte također o karakteristikama kvalitetne veze. Ako mislite da je odraslima teško započeti takav razgovor zamislite kako to mora biti teško vašem djetetu.

6)       Razgovarajte često. Česti i iskreni razgovori omogućavaju vam da uspostavite što kvalitetniju komunikaciju. Nitko ne voli slušati prodike pa pokušajte prenijeti informacije koje želite kroz kratke razgovore a ne kroz "predavanja".