74614082 1786149701517751 1829760633369788416 o

(Foto: Platforma za reproduktivnu pravdu)

 

Pozivamo vas na javnu tribinu "Svijet po mjeri djevojčica" i projekciju filma "It happened here" (2014), koje se održavaju u utorak, 3. prosinca 2019. od 17 do 21 sat u KIC-u, Preradovićeva 5, Zagreb. Tribinu će moderirati Jelena Veljača (inicijativa #spasime), dok su uvodničarke Ana Campanile, Voce Donne, Pordenone, Julia Santos, Comision 8 M, Madrid, Tatjana Nikolić, Centar za devojčice, Niš, Josipa Tukara, Ženska soba – Centar za seksualna prava te  Paula Zore, Platforma za reproduktivnu pravdu.  
Organizatorice događaja su Platforma za reproduktivnu pravdu u suradnji sa Zakladom Solidarna. Tribina je inspirirana kampanjom "Pravda za djevojčice", a govoriti će o promjenama i izazovima u borbi protiv seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama kojima svjedočimo u posljednje vrijeme. Naglasak će biti na promjeni društvene  svijesti o seksualnom nasilju kao nečem normalnom ili banalnom, te na društvenim, pravnim i ekonomskim uvjetima nužnima za sigurno odrastanje djevojčica širom svijeta. S gošćama iz Italije, Španjolske i Srbije otvoriti ćemo ovu temu u regionalnom i europskom kontekstu analizirajući globalni trend suštinske promjene društvene svijesti prema denormalizaciji seksualnog nasilja kao i omasovljenja pokreta protiv seksualnog nasilja nad ženama kojeg odlikuje snažna transnacionalna solidarnost. Cilj ove javne tribine je detektirati faktore koji su doveli do omasovljenja pokreta protiv nasilja nad ženama te procijeniti njihove političke i društvene učinke. 
O filmu: It Happened Here (2014) – Dogodilo se ovdjeRežiserka: Marjorie Schwartz Nielsen, 76 minDogodilo se ovdje, redateljice Lise F. Jackson i režiserke Marjorie Schwartz Nielsen, snažan je novi dokumentarac koji tematizira seksualno nasilje na kampusima kroz osobna svjedočanstva pet žrtava koje su svoja iskustva pretočile u stvarnu promjenu. U surovim i intimnim intervjuima, studentice opisuju kako su preživjele seksualno nasilje da bi se kad su probale prijaviti zločin autoritetima susrele s apatijom, nepovjerenjem, krivnjom i osvetom. Kad su pokušale dobiti pravdu, ignoriralo ih se, umanjivalo i posramljivalo, dok su njihovi nasilnici šetali kampusom nekažnjeno. Ali umjesto da se posramljeno sakriju, one su izabrale progovoriti i našle način da učine institucionalnu promjenu.