F 8016817 1024

(Foto: HZJZ)

Kao i prethodnih godina, od početka lipnja do kraja rujna, Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi ljetnu javnozdravstvenu kampanju na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja u sklopu provedbe projekta "Živjeti zdravo". Slogan kampanje je "Nema maženja bez paženja".

Tijekom ljetnih mjeseci, putem info panoa, svlačionica na plažama diljem Republike Hrvatske i plakata u ljekarnama bit će prikazane preventivne poruke kako bismo potaknuli svijest svih građana, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Kampanja će obuhvatiti najatraktivnije plaže na Hvaru i Braču, u Umagu, Splitu, Dubrovniku, Makarskoj, Crikvenici, na otoku Krku i drugim gradovima i otocima, što će joj dati veliku vidljivost na nacionalnoj razini.

"Kampanja je započela 15. lipnja, a trajat će sve do kraja rujna. Provodimo je tijekom ljetnih mjeseci jer su ljetni odmori vrlo često razdoblja u kojima zanemarujemo rizik od slučajnih partnera i takozvane "Zarazne šestorke", u koju uključujemo najčešće spolno prenosive infekcije: HPV, mikoplazmu, ureaplazmu, herpes, klamidiju i gonoreju. Mlade na atraktivan i zanimljiv način, stoga, pozivamo na odgovoran spolni život i educiramo o načinima prijenosa spolno prenosivih infekcija, kao i zaštite od njih", kazao je Davor Plažanin, dr.med., spec. epidemiologije, voditelj podelementa Spolno zdravlje u sklopu elementa Zdravstveno obrazovanje projekta Živjeti zdravo.

Prema nizu istraživanja, u Hrvatskoj je prosječna dob stupanja u prvi spolni odnos u dobi od 16 do 17 godina. Zabrinjavajuće je što prema najnovijim podacima istraživanja HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) provedenom na 15-godišnjacima, 23% dječaka i 6% djevojčica izjavilo je da su imali spolni odnos, a od toga 40% dječaka i 50% djevojčica nije pri tome koristilo zaštitu.

Iz tog razloga, naglasak kampanje je na mladima koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora. Stoga je od iznimne je važnosti omogućiti im pristup točnim i provjerenim informacijama. Time se mlade priprema na siguran i ispunjujući spolni život.

Više o projektu Živjeti zdravo možete pratiti na njihovoj web stranici www.zivjetizdravo.eu ili na društvenim mrežama