Plakat moja stvar

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa i ove godine organizira obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a i važnosti spolnog zdravlja na trgu Petra Preradovića u Zagrebu u sklopu provedbe nacionalne javnozdravstvene kampanje u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Gradom zagrebom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Klinikom za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Ministarstvom znanosti i obrazovanja i brojnim stručnjacima i partnerima. Svjetski dan AIDS-a obilježava se 01. prosinca diljem svijeta još od  1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije.

 

 

HIV je virus koji spada u spolno i krvlju prenosive infekcije, te napada imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest koja najčešće nema simptoma dugi niz godina. Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod injektiranja droga), te sa zaražene majke na dijete. Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a. AIDS je krajnji stadij HIV infekcije koji nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta.

>>> Saznaj više: HIV nije više strašna bolest; Kako se HIV (ne)prenosi; Od izlaganja do infekcije – seksualni prijenos HIV-a; Kako izgleda infekcija HIV-om; Simptomi i pad imuniteta – je li moguće da je HIV; Koji su simptomi infekcije HIV-om; Raširenost HIV-a; Dijagnostika HIV-a; Gdje se mogu testirati; Što HIV znači za zdravlje; Liječenje HIV-a; Osoba koja živi s HIV-om više nije zarazna; Prevencija HIV-a; Imaš pitanja?

 

 

Moja stvar

Hrvatska pripada skupini zemalja niskog rizika za infekciju HIV-om, ali ne i niskog rizika za infekciju ostalim, puno češćim i lakše prenosivim spolno prenosivim bolestima. Mogući rizici povezani sa spolnim odnosima, pogotovo onim ranima, mogu biti neplanirana trudnoća i spolno prenosive bolesti, ali i mnogi drugi emocionalni, socijalni i zdravstveni rizici. Nitko drugi neće i ne može brinuti o tvom spolnom zdravlju kao ti, zato kampanja ove godine nosi naziv "Moja stvar". Provodi se tijekom studenog i prosinca oglašavanjem preventivnih poruka u različitim medijima, a prvenstveno na internetu i društvenim mrežama. Kampanji su se pridružile i dale podršku poznate osobe, glazbenici i influenceri.

Kampanja "Moja stvar" nastavlja se na prošlogodišnju kampanju "Meni se to ne može dogoditi" kojom smo istaknuli uobičajenu pretpostavku da se loše ili nepredviđene situacije događaju drugima, što može povećati i vjerojatnost upuštanja u rizično spolno ponašanje. Mladi, i ne samo mladi iz različitih razloga obraćaju premalo pažnje na rizike koji su povezani sa spolnim zdravljem i često misle da se neželjene posljedice događaju drugima (da je to nečija tuđa stvar koja se njih ne tiče). Osim neplanirane trudnoće, spolno prenosivih bolesti i s njima povezanih komplikacija, mogući rizici povezani sa spolnim ponašanjem povezani su i s mentalnim zdravljem te mnogim drugim zdravstvenim i socijalnim rizicima i okolnostima. Kampanja MOJA STVAR objedinjuje sve dostupne usluge povezane s promocijom spolnog zdravlja i prevencijom spolno prenosivih bolesti uključujući nove znanstvene spoznaje, epidemiologiju u Hrvatskoj i brojne interaktivne, edukativne i informativne usluge, podršku i pomoć – https://huhiv.hr/mojastvar/

HIV testiranje u Hrvatskoj

U Hrvatskoj djeluje mreža centara Zavoda za javno zdravstvo za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a  kao važna nadogradnja zdravstvenom sustavu je i testiranje u zajednici kao što je CheckPoint Centar Zagreb udruge HUHIV.  Najbližu ustanovu za testiranje možete pronaći u Tražilici zdravstvenih usluga unutar aplikacije Spolno zdravlje.

Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a:

Europski tjedan testiranja –  22.11. – 29.11.2019 – CheckPoint centar Zagreb nastavlja svoje sudjelovanje u Europskom tjednu testiranja koji okuplja preko 600 javnih i društvenih organizacija u četrdeset sedam zemalja europske regije. Osim postojećih usluga testiranja na HIV i hepatitis C, ove godine ćemo isključivo osobama u visokom riziku od izloženosti zarazi specifičnim infekcijama, omogućiti besplatno, pouzdano i brzo testiranje na klamidiju, gonoreju i sifilis.

Podrška mladima i građanima, savjetovanje i informiranje – u sklopu rada Savjetovališta za spolno zdravlje udruge HUHIV naši stručnjaci konstantno su na raspolaganju za pomoć, podršku, informiranje, upućivanje i preporuke zaštite spolnog zdravlja. Na raspolaganju je besplatni Info telefon 0800 448767, pitaj@huhiv.hr te "Pitaj stručnjaka" i ostali sadržaji i često postavljana pitanja u mobilnoj aplikaciji Spolno zdravlje (Kalkulator rizika, Tražilica zdravstvenih usluga, Kviz znanja…)

Javnozdravstvena edukativna kampanja "MOJA STVAR"  – digitalna kampanja na internetskim stranicama i društvenim mrežama udruge s ciljem osvještavanja prvenstveno mladih osoba diljem RH o važnosti brige o spolno odgovornom ponašanju i očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja.

 

Promicanje zdravlja i svjesnosti uz prigodno druženje s građanima u HUHIV šatoru 29.11.2019. na trgu Petra Preradovića u Zagrebu,  gdje će se građanima besplatno dijeliti edukativno-informativni letci i brošure o HIV-u/AIDS-u i spolnom zdravlju, provoditi organizirana vršnjačka edukacija mladih o spolnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju uz brojne interaktivne edukacije, nagradne igre i poruke očuvanja spolnog zdravlja. Informirajte se, dođite po brošure i kondome, educirajte se i borite protiv stigme, jer to je vaša stvar i vaša odgovornost! Obilježavanju se tradicionalno pridružuju liječnici i stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, vršnjački edukatori – studenti medicine – CroMSIC, predstavnici Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, te brojni drugi suradnici i donatori udruge. U 11 sati održati će se i konferencija za medije.