Milijarda ustaje 2020

 "I jedanput je nasilje" 

događanje povodom obilježavanja kampanje "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama"

Subota, 15. veljače 2020. Zagreb, Cvjetni trg u 12:00 sati (do 13:30 sati)

 

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (engl. "One Billion Rising") u svijetu se, pa tako i u Republici Hrvatskoj, održava osmu godinu zaredom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama i njegovom sprječavanju.

Prema službenim statistikama Ujedinjenih naroda svaka treća žena u svijetu tijekom svoga života je doživjela neki oblik nasilja: nasilja u obitelji, uznemiravanja na radnom mjestu, seksualnog nasilja, ekonomskog nasilja i institucionalnog nasilja, čime se dolazi do brojke od milijardu žena i djevojčica u svijetu.

U Hrvatskoj brojne feminističke udruge i inicijative 14. veljače obilježavaju kao anti-Valentinovo, podsjećajući da ženama i djevojkama nisu potrebna čokoladna srca i ruže ukoliko ih se ne cijeni i poštuje.

U Zagrebu će ove godine, pod sloganima "I jedanput je nasilje" i "Pravosuđe ne štiti žene", žene progovoriti o slučajevima nasilja i institucijama koje ne štite žene. 

U programu će sudjelovati i osobe iz javnog života: Jelena Veljača, producentica; Željka Veverec, frontwoman Mangroove; Barbara Nola, glumica; Sanja Bilas, aktivistkinja za ženska ljudska prava i Rada Borić, koordinatorica kampanje Milijarda ustaje.

Podršku akciji daju i glazbeni sastavi: U pol' 9 kod Sabe, OSDS, te izvođačice Nera Mamić i Mirna Škrgatić.

Program "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" vodit će Maja Sever i Miran Kurspahić.

 

Drum'n' bijes i Zli bubnjari će davati ritam atmosferi borbenosti!

Akciju su organizirale: Ženska soba - Centar za seksualna prava, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga u dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, RODA – Roditelji u akciji, Bolja budućnost - Udruga žena Romkinja Hrvatske i SOIH - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. 

Podršku organizaciji akcije pružilo je  Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.