Intimacy clipart 2

Intimnost. Što to zapravo znači? Općenito, intimnost podrazumijeva da ljudi mogu biti onakvi kakvi zapravo jesu jedni pred drugima i dijeliti misli i osjećaje bez straha da budu prosuđivani. Intimnost ne mora biti seksualne prirode. Možete imati emocionalno intimnu vezu sa prijateljem/icom ili članom/icom obitelji. Razumijevanje intimnosti i onoga što vas čini da se osjećate sigurno sa drugom osobom vam može pomoći da shvatite što želite u ljubavnoj vezi.

"Često puta kad razgovaram s nekim dečkom, uspoređujem našu vezu sa vezom koju imam s prijateljima", kaže Darlin (17 godina). "Razmišljam da li mi je jednostavno razgovarati s njim? Da li mu želim reći više o sebi? Da li me nasmijava?".

Razgovarala sam i s drugim tinejdžerima iz Sjedinjenih Američkih Država i pitala ih što misle o intimnosti, o vremenu koje je potrebno da se razvije intimnost i zašto je intimnost važna u njihovim ljubavnim vezama.

Komunikacija je ključna

Jeste li ikada upoznali osobu koja vas je  odmah jako privukla čim ste ju vidjeli? Prije nego otrčite pred oltar sa osobom koja vam se svidjela, važno je razmotriti koliko dobro poznajete tu osobu. Privlačnost možete osjetiti trenutno, ali izgraditi intimnost može trajati duže nego što mislite.

"Počela sam razgovarati s dečkom koji me seksualno privlačio, i na prvom sastanku smo se počeli ljubiti i maziti", kaže Meg (17 godina). "Jako mi se svidjelo i radovala sam se što ću provoditi više vremena s njim. Ali kad sam ga upitala što želi raditi na našem slijedećem sastanku, rekao je da želi seks i  u meni se pojavio neki osjećaj iskorištenosti. Iako sam spremna postati seksualno aktivna, nije mi se sviđalo što on seks ne vidi kao veliku stvar".

Ako ne razgovarate s partnerom/icom o tome što oboje želite, teško je znati što je vašem partneru/ici ugodno a isto tako vaš partner/ica će teško znati što je vama ugodno u seksualnosti. Razlika u očekivanjima je ono što je Meg "ohladilo" od potencijalnog partnera. U ovakvoj situaciji, otvorena komunikacija od samog početka omogućila bi im da razjasne svoje namjere.

Ali što ako su vaše i partnerove/partneričine namjere jasne i znate da je vaša veza neobavezna a ne ozbiljna? Ne morate osjećati duboku emocionalnu intimnu povezanost, ali i dalje je važno da možete vjerovati toj osobi.  Da li oboje poduzimate korake da spriječite trudnoću i spolno prenosive infekcije? Da li se osjećate sigurno? Možete li verbalizirati svoje želje? Ako ste odgovorili "Da!" onda ste na pravom putu prema uzajamno ugodnom iskustvu. Erin (18 godina) kaže:"Više volim imati odnose koji su postojani, nešto kao prijatelji s povlasticama. Postoji dečko s kojim sam se spetljala i znam da nismo u ekskluzivnoj vezi (tj. viđamo se i sa drugima) ali razgovarali smo dovoljno o tome kako bi razumjeli što želimo od našeg odnosa". Erin i njen partner su na istoj strani- komunikacija i sigurnost su važni bez obzira kako definirate i nazivate svoju vezu.

 

Bliski i povezani   

Što ako ste već u vezi? Iako ne postoji neki uobičajeni red kako činiti stvari, može biti zabavno da si uzmete vremena bez da žurite u seksualne odnose. Važno je razgovarati o stvarima koje su vam važne. Primjerice, jeste li vi i vaš partner/ica imali otvoren i iskren razgovor o  seksu? Jeste li razgovarali o tome što vam je ugodno činiti a što nikako ne želite? Možda vam partner/ica dovoljno vjeruje da vam je otkrio/la nešto o sebi što niste znali ranije i sada su vaši osjećaji prema njemu/njoj puno jači. Ili možda prisjećanje na prvi dodir ili poljubac čini da se osjećate bliskiji partneru/ici. Uživanje u svim onim malim stvarima koje vam pomažu da izgradite povjerenje tokom vremena- to je ono što vam pomaže da se osjećate blisko i povezano jedno s drugim.  

Izgradnja intimnosti može vam pomoći da se osjećate spremnima za seks. Luca (16 godina) kaže: "Za mene, seks je bolji s nekim koga dobro poznajem. Radije bih spavao sa najboljom prijateljicom nego s nekim koga znam mjesec dana".

Za neke adolescente/ice, biti u vezi može značiti da im je lakše otvoreno razgovarati o seksu."Moj partner i ja znali smo da smo spremni na seks prvi puta kada smo o tome razgovarali" kaže Libby, (18 godina). "Razgovarati o tome je najbolji način da znate kada ste spremni". Kao rezultat toga Libby navodi "Osjećam kao da je moja veza postala jača nakon seksa zato što to zahtijeva određenu razinu povjerenja između vas i partnera. Dodatno, javlja se osjećaj bliskosti i intimnosti jer znate da oboje imate poštovanje prema tijelu druge osobe". Poštovanje i intimnost idu ruku pod ruku!     

 

Kada potražiti pomoć

S druge strane, samo zato što je netko u vezi i seksualno aktivan/na ne znači da osjećaju bliskost ili poštovanje od strane partnera/ice. "Prije nego sam prekinula sa svojim bivšim dečkom zlostavljačem, osjećala sam ogromni pritisak da spavam s njim" kaže Caty (17 godina). "Rekao mi je da ako ga zbilja volim da ću to učiniti. I povjerovala sam jer smo bili jako dugo zajedno. Gledajući unatrag, znam da izgradnja kvalitetne veze, ne samo da zahtijeva vrijeme već i emocionalnu otvorenost i dovoljno hrabrosti da znaš da ako nešto osjećaš kao loše, onda to i jest tako". Caty je u pravu, i biti u vezi s nekim dugo vremena ne daje pravo niti vama niti vašem partneru/ici na seks.

Hank (18 godina) se također našao u situaciji gdje je osjećao da ne može otvoreno razgovarati o svojim nedoumicama u vezi. Na prvoj godini faksa, imao je prvog dečka koji ga je nagovarao da se upuste u različite seksualne aktivnosti prije nego što su se dobro poznavali. "Ako vas netko prisiljava na nešto seksualno, odmah ga ostavite", kaže Hank. "Vaš najveći prioritet treba uvijek biti vaša dobrobit". Zapamtite-nije sebično paziti na sebe u vezama. Možete se zapitati osjećate li se fizički i emocionalno sigurno i slobodno da možete biti potpuno otvoreni. Ako ne, možda je vrijeme da potražite pomoć. Ako doživljavate nasilje u vezi potražite stručnu pomoć ili nazovite neki od SOS telefona.  

Važno je uzeti dovoljno vremena da bi stekli povjerenje i izgradili intimnost. Ako osjećate da nastojite "požuriti" intimnost ili seks, provjerite sami sa sobom i budite sigurni da ste ostavili sebi dovoljno vremena koje vam je potrebno. Ne postoji red ili vremenski rok za izgradnju intimnosti. Imate dovoljno vremena, pa uživajte na tom putu!