Ponekad ti se može činiti da te svi žele nagovoriti na seks: prijatelji/prijateljice, tvoj dečko ili cura, filmovi i televizija. Ali na tebi je da odlučiš kada ćeš stupiti u seksualni odnos. Sasvim je OK oduprijeti se pritisku!

Moguće je da često razmišljaš o seksu, ali stvarnost može biti pomalo zbunjujuća. Nisi jedina osoba koja se tako osjeća. Potrebno je vrijeme kako bi shvatili o čemu se zapravo u seksu radi, i sama činjenica da želiš znati više o tome ne znači da se moraš žuriti u bilo što.

Ako osjećaš pritisak da stupiš u seksualni odnos, znaj da nisi jedina/jedini! Možeš se osjećati kao jedini djevac/djevica, ali prosječna dob u kojoj mladi u Hrvatskoj stupaju u seksualne odnose je 17 godina. Neki mladi stupaju i ranije u spolne odnose ali je moguće da ne govore svi istinu kada kažu da su seksualno iskusni/iskusne.

Možeš osjećati pritisak da stupiš u seksualne odnose, ali dobra veza počinje s prijateljstvom i na taj način se polako gradi  povjerenje.

 

Što je vršnjački pritisak?

Pritisak vršnjaka/vršnjakinja je pritisak koji doživljavaš od strane prijatelja/ica i osoba koje znaš s ciljem da učiniš nešto što ne želiš ili za što se ne osjećaš spreman/spremna, kao što je, primjerice, seks. Postoje različite vrste vršnjačkih pritisaka:

-         očigledni pritisak, kao na primjer: "Svi to rade pa moraš i ti".

-         potajni pritisak, kao na primjer: "Ti si djevica/djevac pa ne možeš razumjeti".

-         kontrolirajući pritisak, kao na primjer: "Učinit ćeš to ako me voliš".

 

Dobri razlozi za čekanje

Pritisci od strane vršnjaka/kinja mogu biti gori od pritisaka koji sami sebi namećemo. Većina nas se mora s time nositi u nekom trenutku, ali teško je kada se tvoji prijatelji/ce hvale svojim seksualnim iskustvom i kritiziraju te jer si još djevica/djevac.

Nije sve što čuješ istina. Moguće je da pretjeruju kako bi se prikazali iskusnijim od tebe. Žuriti se u seks samo kako bi impresionirali prijatelje/ice ili partnera/icu može dovesti do toga da se osjećaš jadno jer to nije bila tvoja odluka.  

Možda ti može biti od pomoći ako se sjetiš slijedećeg:

-         Ako si zaljubljen/a ili ti se netko sviđa ne znači da moraš stupiti u seksualni odnos s tom osobom

-         Ne imati seks ne znači da si nezreo/nezrela.

-         Odbiti seks ne utječe loše na zdravlje

Ako ne želiš stupiti u seksualni odnos, sasvim je OK reći ne ili reći da želiš pričekati, čak i ako si već seksualno iskusna/iskusan.

 

Samostalno donošenje odluke

Nemojte činiti nešto samo zato da bi udovoljili drugima. Vjerojatnije da ćete zažaliti zbog "prvog puta" ako to učinite pod pritiskom. Također, vjerojatnije je da ćete zaboraviti na kontracepciju i kondome, koji sprečavaju neželjenu trudnoću i štite od spolno prenosivih infekcija (SPI), kao što je klamidija. 

Stupanje u seksualne odnose ne znači da će te tvoj dečko ili djevojka voljeti više ili ostati s tobom. "Prvi put" je važan, pa pažljivo razmisli o tome i nemoj žuriti u to iskustvo.

Svi (dečki, cure, lezbijke, gejevi, biseksualci/ke) zaslužuju donijeti vlastitu odluku onda kada to njima odgovara. Seks može biti sjajno iskustvo kada se osobe sviđaju jedna drugoj i osjećaju spremnima. Nemoj dopustiti da te bilo tko uvjeri u suprotno!

 

Kako se oduprijeti pritiscima

Suprotstaviti se vršnjačkom pritisku znači odlučiti da li ćeš se prikloniti većini ili samostalno donositi odluke. Tvoji prijatelji/prijateljice mogu reći određene stvari koje ćeš doživjeti kao pritisak. Evo što možeš reći u takvim situacijama da ih ušutkaš:

 

Oni kažu: "Nikome se ne sviđaš i to je razlog što još nisi imao/la seks".

Ti kažeš: "Možda se baš pravim cool?!" ili "Nisam imao/imala seks zato što se ne bojim reći ne" ili "Čekam pravu osobu".

 

 Oni kažu: "Ostavit ćete ako uskoro ne spavaš s njim/njom".

Ti kažeš: "Nama je stalo jedno do drugoga više nego do seksa."

 

Oni kažu: "Mora da si gay".

Ti kažeš: "Kao da čekanje prave osobe nešto govori o mojoj seksualnoj orijentaciji. I hetero i homoseksualne osobe mogu čekati dok ne naiđe prava osoba"  ili "Pa što i da jesam?"

 

Oni kažu: "Svi će misliti da si frigidna/frigidan".      

Ti kažeš: "Čekanje prave osobe me čini pametnom/im a ne frigidnom/im".

 

 Izvor: http://www.nhs.uk