Gaslighting je oblik emocionalnog zlostavljanja gdje jedna osoba čini da konstantno sumnjaš u sebe, u svoj razum i percepciju. Radi se o obliku manipulacije gdje osoba koja vrši nasilje želi steći moć i kontrolu u odnosu.

 

Kako možeš znati da li doživljavaš gaslighting u vezi ? Ovo su neki od uobičajenih znakova:

 

Pitaš se jesu li tvoji osjećaji opravdani

U prijateljskoj ili ljubavnoj vezi, možeš osjećati da druga osoba kontinuirano odbacuje tvoje osjećaje i čini da se osjećaš kao da si previše osjećajna (osjećajan). Možeš početi razmišljati na način „možda pretjerano reagiram ili sam preosjetljiva (preosjetljiv)“. Može ti biti rečeno i da „prestaneš praviti od svega tako veliku stvar“.

 

Sumnjaš u svoje pamćenje

Često ti može biti rečeno da se nešto nije nikada dogodilo ili da imaš kriva sjećanja o događajima. Iz nekog razloga, sjećanje druge osobe na neki događaj se rijetko poklapa s tvojim i može te navesti da sumnjaš koliko je tvoje pamćenje uopće pouzdano.

 

Uvijek se ispričavaš

Možeš početi primjećivati kako se ispričavaš iako nisi učinila (učinio) ništa loše. Nakon bilo kakve svađe ili konfrontacije možeš početi vjerovati da si uvijek u krivu.

 

Misliš da nešto nije u redu s tobom

Možeš se konstantno osjećati kao da nisi dovoljno dobra (dobar) ili da nikako ne možeš ništa napraviti kako treba sa partnerom ili prijateljem. Možeš misliti da je to tvoja greška i da, samo ako se više potrudiš ili budeš bolja (bolji), vaša veza će se poboljšati. Čak se možeš bojati donositi najjednostavnije odluke iz straha da ćeš krivo odabrati.

 

Čak i u najkvalitetnijim vezama postoji sukob, ali ako primijetiš obrazac ovakvih ponašanja i osjećaš da nešto nije kako treba u tvojoj prijateljskoj ili ljubavnoj vezi, vjeruj svom osjećaju. Nikada se ne bi trebala osjećati kao da nisi dovoljno dobra (dobar). Zaslužuješ biti sretna/sretan i da se prema tebi odnose s poštovanjem.