Zaslužuješ biti u sigurnoj i kvalitetnoj vezi, i u stvarnosti i on-line. Ako te partner/partnerica digitalno zlostavlja, znaj da je to neprihvatljivo ponašanje i može biti zakonski kažnjivo. Donosimo savjete kako biti sigurna/siguran na društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter i ostale. 

 • Stavljaj samo one objave koje želiš da javnost vidi ili zna. Jednom kad je objava on-line, više nemaš kontrolu nad time.
 •  Zaštiti osobne informacije. Tvoj broj telefona i adresa omogućuju ljudima da te kontaktiraju direktno, a informacije kao datum rođenja, škola koju pohađaš, mjesto gdje radiš i fotografije važnih događaja mogu nekome pomoći da te locira,tj. sazna gdje živiš, ideš u školu ili izlaziš.
 •  Postavi granice. Kaži ljudima da ne objavljuju osobne informacije i negativne komentare o tebi, slike zbog kojih se ne osjećaš ugodno ili da te ne tagiraju na društvenim mrežama.
 •  Lozinke zadrži za sebe-dijeljenje lozinki nije nešto što treba činiti u vezi.
 •  Nemoj reći ili učiniti ništa što inače ne bi učinio/la osobno tj. u stvarnosti. Može se činiti jednostavnijim izraziti se kada nisi licem u lice s osobom, ali on-line komunikacija može imati negativne posljedice na stvarni život.

 

Nasilje ili zlostavljanje

 • Ne odgovaraj na zlostavljajuće, uvredljive ili neprimjerene komentare. To neće zaustaviti tu osobu a tebi bi moglo prouzročiti probleme ili te dovesti u opasnost.
 • Bilježi sve nasilne poruke, objave i komentare u slučaju da želiš prijaviti policiji.
 • Uvijek prijavi neprimjereno ponašanje administratorima stranice.

 

Prekinuti nasilnu vezu

 • Ako izlaziš iz nasilne veze, za početak blokiraj bivšeg/bivšu na Facebooku i ostalim društvenim mrežama. Preporučamo ti da ne provjeravaš stranice ili aplikacije koje imaju mogućnost otkrivanja tvoje lokacije - ne želiš da tvoj bivši/bivša ili njegovi/njezini prijatelji prate svaki tvoj korak.
 •  Prilagodi postavke privatnosti na način da ograničiš količinu informacija koje pojedine osobe mogu vidjeti na tvojoj stranici. Postavke privatnosti na Facebooku omogućavaju korisniku/ci da kontrolira na koji način se njihove informacije dijeli i tko ima pristup. Zapamti da registracija nekih aplikacija zahtijeva promjenu postavki privatnosti.
 •  Izbjegavaj objavljivati privatne detalje na stranicama svojih prijatelja/prijateljica. Oni ne moraju imati prikladne postavke i na taj način možeš omogućiti drugima da vide tvoje kretanje i lokaciju. Isto vrijedi i za tagiranje sebe na fotografijama.
 •  Razmotri opciju "super- odjave" ("super-logoff") - deaktiviranje vlastitog Facebook korisničkog računa svaki put kad se odjaviš i reaktiviranje svaki put kad se prijaviš. Na ovaj način, nitko ne može staviti objavu na tvoj zid, tagirati te ili vidjeti sadržaj kad si offline, ali još uvijek imaš sve prijatelje, objave na zidu, fotografije, itd. kada se ponovno ulogiraš.
 •   Iako je nezgodno i može se činiti ekstremnom opcijom, gašenje korisničkog računa na društvenim mrežama u potpunosti može biti najbolja opcija za zaustavljanje kontinuiranog zlostavljanja i uznemiravanja.

 

Sigurnost tvojih prijateljica/ prijatelja

Ako je tvoja prijateljica/prijatelj u štetnoj i nasilnoj vezi, budi oprezna/oprezan što objavljuješ o njoj/njemu. Fotografije, lokacija pa čak i jednostavne izjave mogu biti korištene da bi se nju/njega kontroliralo i povrijedilo. Ako nisi sigurna/siguran što je OK objaviti, zatraži dozvolu prijateljice/prijatelja prije nego stisneš "dijeli".

 

Izvor: www.loveisrespect