Nesuglasice se događaju u svim vezama, ali ono što je važno jest način na koji se nosimo s njima. Način na koji razrješavamo određena pitanja s partnerom/partnericom mogu odrediti je li vaša veza kvalitetna ili štetna. Donosimo nekoliko savjeta koje bi trebalo imati na umu ako se želite kvalitetno nositi sa budućim konfliktima u vašoj vezi. 

 

1) Kreirajte atmosferu dobrodošlice  za otvorenu komunikaciju

U kvalitetnoj vezi, vi i vaš partner/partnerica možete otvoreno i iskreno komunicirati o stvarima koje vas smetaju i o tome što je dobro u vašoj vezi. Važno je, ne samo razgovarati o problemima u vezi, već i o pozitivnim stvarima kako se nitko ne bi osjećao/la da radi sve krivo. Ako osjećate da ne možete otvoreno razgovarati o važnim stvarima, kao što su različita životna pitanja, novac, težnje ili bilo što drugo što vas plaši ili vam je važno, onda je to znak da bi vam veza mogla biti štetna.  Ako ne možete izraziti osjećaje bez straha od partnerove/partneričine odmazde ili njegove/njezine  uzrujanosti i obrambenog stava, moguće da ste u štetnoj vezi.   

 

2) Za vrijeme burnih rasprava zadržite mirno ponašanje koje odlikuje poštovanje prema drugoj osobi

Nemojte prijeći liniju i početi vrijeđati svog partnera/partnericu. Usmjerite se na predmet rasprave i nemojte u to unositi podsmjehivanja i omalovažavanja na osobnom nivou. Također, ako vaš partner/partnerica dosljedno i većinom reagira burno, agresivno ili počinje psovati, onda su to znakovi da bi vaša veza mogla biti štetna. Nije važno što je uzrokovalo svađu, nitko se ne bi smio derati na vas, psovati ili na bilo koji drugi način činiti da se osjećate nelagodno i/ili uplašeno za vrijeme rasprave/svađe. Nikada se ne biste smjeli osjećati kao da ste napadnuti  ili imati potrebu da pazite na svaki korak kako ne biste još više naljutili partnera/partnericu.

 

 3) Uđite u srž problema

Ponekad kada se svađate sa partnerom/partnericom to je zato što nečije potrebe nisu zadovoljene. Ako vam se čini da vaš partner/partnerica pravi problem radi sitnica, zastanite na trenutak i razmislite da li se u pozadini nalazi neki veći problem. Na primjer, ako je vaš partner/partnerica uzrujan/a što vi izlazite navečer van u toku tjedna, možda želi da posvetite više vremena vašoj vezi ili je zabrinut/a za vaše ocjene. Razmotrite stvari iz perspektive vašeg partnera/partnerice i stavite se u njegovu/njezinu poziciju-kako biste se vi osjećali da su uloge obrnute? Pokažite razumijevanje za vašeg partnera/partnericu umjesto da "gurate" samo ono što je vama bitno.

 

4) Pazite se svađa koje proizlaze iz želje za kontrolom

Ako osjećate da vaš partner/partnerica pokušava kontrolirati što činite onda je to VELIKO upozorenje. Ako je vaš partner/partnerica ljut/a jer šaljete poruke osobama suprotnog spola, ne voli kad dajete prednost školskim i drugim obavezama a ne njemu/njoj, prisiljava vas da stalno provodite vrijeme zajedno, ili pokušava ograničiti vrijeme koje provodite s prijateljima, onda su sve to znakovi da vas partner/partnerica pokušava kontrolirati. Čak i ako pokušaju to racionalizirati na način da kažu "ja sam previše zaštitnički nastrojen/a", ili "zato što te volim", nitko vas ne bi smio kontrolirati, a pogotovo ne vaš partner/ica. Ako vam ova ponašanja zvuče poznato, vaša veza mogla bi biti nasilna i trebali biste potražiti pomoć.

 

5) Pronađite "sredinu"

Pronaći ravnotežu između onog što oba partnera žele i s čime se osjećaju ugodno je veoma važno. Ako vam je objema stalo da vaša veza funkcionira vjerojatno ćete se dogovoriti i složiti oko stvari bez osjećaja da se pretjerano žrtvujete za vezu. Nagodba je način na koji se može razriješiti konflikt a pronaći neku zajedničku "sredinu" može biti lakše nego što se čini! Primjerice, ako se svađate oko provođenja vremena s prijateljima vašeg partnera/ice ili vašim, možete se izmjenjivati- jedan dan se družite s vašim prijateljima a slijedeći dan s partnerovim/partneričinim prijateljima.

 

 6) Složite se da se ne slažete i "birajte svoje bitke"

Ponekad je potrebno razmotriti je li ono o čemu se svađamo uopće vrijedno rasprave. Radi li se o tome što jesti za večeru? Koju seriju ili film pogledati? Ako je problem mali, ponekad je najbolje odustati od toga. Ako nećete osjećati ljutnju za tjedan dana, onda vjerojatno nije vrijedno trošiti energiju na to. Nećete se apsolutno o svemu slagati s partnerom/partnericom ali ako osjećate da se radi o prevelikoj i prevažnoj stvari da bi odustali od toga onda trebate razmisliti da li ste vi i vaš partner/ica kompatibilni.

 

7) Razmotrite je li pitanje rješivo ili nije

Ponekad se raspravljamo s partnerom/icom o nečem zaista VELIKOM što utječe na naš život - kao promjena i upis u drugu školu, da li imati djecu, gdje živjeti nakon što diplomiramo. Ako imate osjećaj da morate žrtvovati vlastita uvjerenja, želje, snove, ili moral da bi vaša veza uspjela, onda trebate razmisliti je to veza u kojoj je vrijedno ostati. Da bi veza uspjela, vi i vaš partner/ica trebate imati sličan pogled na budućnost. Imati slične ciljeve, snove, želje, vrijednosti i uvjerenja čini velik dio onoga što zovemo biti kompatibilan s nekim.

 

Ako budete imali na umu ove savjete za vrijeme vaše slijedeće svađe, sigurno ćete se nositi s konfliktima na kvalitetan i konstruktivan način. Zapamtite da su konstantne prepirke, žučne rasprave i svađe koje izmiču kontroli znakovi štetne veze. 

Izvor: One Love