Mnoga istraživanja i statistike pokazuju da su većinom žrtve nasilja žene/djevojke, a zlostavljači muškarci/mladići. No, to ne znači da se nasilje ne vrši i nad mladićima. Ono je zasigurno prisutno, ali u manjoj mjeri nego što je to nasilje protiv žena. Bez obzira je li žrtva osoba ženskog ili muškog spola, bilo koji oblik nasilja u vezi je NEPRIHVATLJIV!

Osoba koja trpi nasilje u vezi osjeća se izolirano i nesretno. Takvoj osobi razgovor s prijateljem/prijateljicom može jako puno značiti.

- Dajte joj do znanja da ste tu ako želi razgovarati i da ste zabrinuti za nju.

- Poslušajte što vam ona ima za reći, ali bez optuživanja ili procjenjivanja.

-Budite joj podrška i kažite joj zašto ste zabrinuti (npr. "Osjećam se loše kad te vrijeđa pred drugima. Nema pravo ponašati se na taj način. Što ti misliš o tome?").

-Dajte joj do znanja da vam se nasilno ponašanje koje se događa, a koje ste zamijetili ne sviđa i kažite joj kako se vi pritom osjećate.

-Pomozite joj da potraži informacije i pomoć. Pružite joj pomoć i podršku u traženju stručne pomoći i ponudite se da budete uz nju za to vrijeme (npr. da idete s njom u savjetovalište). Prekinuti nasilnu vezu nije jednostavno, ali je moguće.

Većina dečki koji su nasilni prema djevojkama  ne smatraju se nasilnicima. Mnogi poriču ili ne pridaju neki preveliki značaj takvim djelima. I vama kao prijateljima/icama može biti teško povjerovati da je vaš prijatelj nasilan. Razgovarati s prijateljem koji se ponaša nasilno nije laka stvar, ali je čin pravog prijateljstva. Kada razgovarate s takvom osobom važno je imati na umu par stvari koje vam mogu pomoći. Budite konkretni govoreći o onome što ste vidjeli i kako ste se vi pritom osjećali. Dajte mu do znanja da nećete samo promatrati što se dešava i dopustiti da se takvo ponašanje nastavi i u budućnosti. Pobrinite se da shvati da je odgovoran za svoje ponašanje i za posljedice svojih djela te da je u ozbiljnom problemu jer je nasilje kazneno djelo. Pomozite mu da potraži stručnu pomoć, da porazgovara s nekim od nastavnika/ica u školi, školskim psihologom/injom, pedagogom/injom ili bilo kojom odraslom osobom u koju ima povjerenja i ponudite se da mu budete podrška u procesu traženja pomoći. Stručna osoba će mu pomoći da nauči kontrolirati svoj bijes uz pomoć nenasilnog reagiranja, gdje je krajnji cilj uspostavljanje osjećaja kontrole i osobne moći. Recite mu da vam je stalo do njega, da se brinete i da vjerujete u njegovu  snagu i volju da promijeni svoje nasilno ponašanje.   

 

Što možete učiniti da pomognete žrtvi?

Prvo i osnovno, ako znate da je netko u neposrednoj opasnosti, nazovite telefonsku liniju za pomoć žrtvama nasilja, ili policiju.

Sama pomisao da biste mogli razgovarati s nekim za kog znate ili sumnjate da je žrtva nasilja – prijatelj/ica, rođak/inja, ili razredni kolega/ica – o nasilju može biti neugodna ili zastrašujuća. Puno ljudi misli da od toga nema nikakve koristi. Međutim, istina je da već samim započinjanjem razgovora o nasilju, žrtvi pokazujete da vam je stalo i da nije sam/a.

 

Evo kako možete pomoći:

 • Budite tu. Slušajte bez davanja savjeta, osim ako vas se pita za savjet. Razgovarajte s prijateljicom/prijateljem o tome koje mogućnosti ima, i recite joj/mu da mu/joj vjerujete.
 • Recite joj/mu da ne zaslužuje bol i da nije kriv/a. Nitko ne zaslužuje loše postupanje.
 • Ne vršite pritisak da prekine vezu, i ne govorite loše o osobi s kojom je u vezi. To može odbiti tvoju prijateljicu/prijatelja.
 • Poštujte osjećaje prijateljice/prijatelja, i nemojte joj/mu govoriti kako bi se trebala/o osjećati. Ne zaboravite da je i dalje moguće voljeti nekog tko nam nanosi bol.
 • Ne prosuđujte! Doznajte što vaša PRIJATELJICA/PRIJATELJ želi učiniti sa svojom vezom, i podržite ju/ga. Možete pomoći, i bez toga da govorite drugima što bi, i što ne bi, trebali učiniti
 • Prijateljica/prijatelj može biti zbunjena/en – može se predomisliti. To je u redu!
 • Nemojte pretjerivati s reakcijom na situaciju! Ako vam je reakcija pretjerana, prijateljica/prijatelj se može osjećati još gore. To ne pomaže.
 • Ne pitajte nepotrebna pitanja. Nije vrijeme za radoznalost.
 • Pazite na govor tijela i poštujte osobni prostor svoje prijateljice/prijatelja. Ne žele svi zagrljaje!
 • Ona/on može osjećati "krivnju" što ti ovo govori. Možda ju/ga je sram… ili je ljut/a. Očekujte brojne emocije i/ili reakcije.
 • Ohrabrite ju/ga da potraži pomoć. Ponudite pomoć da nađe stručnu osobu kojoj može vjerovati, i ponudite da idete s njom/njim na sastanak.
 • Nazovite SOS telefonsku liniju da doznate što još možete učiniti za svoju prijateljicu/prijatelja. Možete ostati i anonimni, ako to želite.
 • Pružite podršku! Pomozite prijateljici/prijatelju da prikupi informacije – nabavite pisane informacije o zlostavljanju u vezama i dajte prijateljici/prijatelju (budite jako pažljivi! Pisane informacije dajte samo onda, ako ste sigurni da time nećete prijatelja/icu izložiti još većoj opasnosti, otkrije li ih zlostavljač/ica) – ako je to slučaj, informacije prenesite usmeno.
 • Ne suočavajte se s partnerom/icom osim ako vaša prijateljica/prijatelj misli da bi to moglo pomoći. Takvo bi suočavanje moglo lošu situaciju učiniti još gorom. Ne činite ništa što bi ugrozilo vašu sigurnost.
 • Dozvolite prijateljici/prijatelju da sama/sam odlučuje, i poštujte te odluke, ako se s njima i ne slažete.
 • Ne kritizirajte prijateljicu/prijatelja što ostaje u vezi, ili je pokušava popraviti. Samo ju/ga podsjetite da ćete joj/mu biti na raspolaganju.  

 Nemojte šutjeti!

 

Ako poznate nekog tko zlostavlja osobu s kojom je u vezi, evo kako možete pomoći:

 • Slušajte i budite strpljivi. Svakome je teško priznati da ima problem.
 • Jasno recite prijatelju/ici da takvo ponašanje nije u redu.
 • Recite mu/joj da je nasilno ponašanje pogrešno, i da je NAPAD ZLOČIN!
 • Potaknite prijatelja/icu da potraži pomoć. Ne može sam/a riješiti problem. Ponudite pomoć u pronalaženju stručne osobe kojoj može vjerovati, ponudite da idete s njim/njom na sastanak.
 • Pomozite prijatelju/ici da preuzme odgovornost za svoje ponašanje, tako što ćete imenovati zlostavljanje kad ga vidite ili čujete. Recite prijatelju/ici da su okrivljavanje alkohola, droge ili osobe s kojom je u vezi, samo izgovori.
 • Ukoliko vam je prijatelj/ica odrastao/la u nasilnom domu, pokušajte s njim/njom razgovarati kako je to utjecalo na njegove/njene veze.
 • Recite prijatelju/ici da je zlostavljanje naučeno ponašanje, i da mogu naučiti promijeniti se.
 • Pružite podršku osobi s kojom je vaš prijatelj/ica u vezi. Neka zna da ne zaslužuje biti zlostavljana/zlostavljan.
 • Podijelite s prijateljem/icom činjenice o zlostavljanju i nasilju. Recite mu/joj da će, ne potraži li pomoć, izgubiti iz života sve ljude do kojih mu/joj je stalo.
 • Nazovite telefonsku liniju za pomoć u slučajevima nasilja, da doznate kako još možete pomoći. Ako želite, možete ostati i anonimni.
 • Nabavite pisane informacije o zlostavljanju u vezama, i dajte ih svom prijatelju/ici, kao i osobi s kojom je u vezi (vodite računa o sigurnosti partnera/ice svog prijatelja/ice).
 • Budite uzor za zdrave veze, odnosite se s poštovanjem prema svom partneru/ici, prijateljima i prijateljicama.

  

 Kome se obratiti za pomoć i podršku?

 

 Prijateljima i prijateljicama, roditeljima, ženskim skloništima, centrima za seksualno nasilje, službama mentalnog zdravlja, stručnim suradnicima i suradnicama u školama, centrima za socijalnu skrb, policiji.

Popis relevantnih institucija:

 

Policija 192

 

Ured pravobranitelja/ice za djecu

Zagreb

Adresa: Andrije Hebranga 4/1, 10000 Zagreb

Tel: 01/4929-669, 01/4929-278

Fax: 01/4921-277

E-mail: info@dijete.hr

Web: www.dijete.hr

 

Osijek

Adresa: Šetalište kardinala Franje Šepera 6, 31000 Osijek

Tel: 031/213-098

Fax: 031/213-098

E-mail: info@dijete.hr

 

Rijeka

Adresa: Trpimirova 2, 51000 Rijeka

Tel: 051/311-121

Fax: 051/311-121

E-mail: info@dijete.hr

 

Split

Adresa: Braće Kaliterne 10, 21000 Split

Tel: 021/490-022, kućni 125 i 126

Fax: 021/488-462

E-mail: info@dijete.hr

 

Pravobranitelj/ica za ravnopravnost spolova

Adresa: Preobraženska 4/1, 10000 Zagreb

Tel: 01/4848-100

Fax: 01/4844-600

E-mail: ravnopravnost@prs.hr

Web: www.prs.hr

 

Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba

Adresa: Đorđićeva 26, 10000 Zagreb

Tel: 01/3457-518

Fax: 01/3436-577

E-mail: info@poliklinika-djeca.hr

Web: www.poliklinika-djeca.hr

 

Hrabri telefon – telefon za zlostavljanu i zanemarenu

djecu

Adresa: Đorđićeva 26, 10000 Zagreb

Tel: 01/3793-000

Fax: 01/3793-300

E-mail: info@hrabritelefon.hr

Web: www.hrabritelefon.hr

Savjetodavna linija za zlostavljanu

i zanemarenu djecu: 0800 0800

E-mail: savjet@hrabritelefon.hr

 

ŽENSKA SOBA-Centar za žrtve seksualnog nasilja

Tel: 01/6119-444

E-mail: savjetovaliste@zenskasoba.hr

 

Savjetovalište Luka Ritz

Fabkovićeva 1/3, 10 000 Zagreb

Tel: 01/ 888 5440

Tel/fax: 01/888 5441

E-mail: info@savjetovaliste.hr

www.savjetovaliste.hr

Online savjetovalište: pitaj@savjetovaliste.hr

 

 

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH

SOIH SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja

Adresa: Savska cesta 3, 10000 Zagreb

Tel: 01/4813-999

Fax: 01/4812-551

E-mail: soih@zg.t-com.hr

Web: www.soih-sos.hr

 

Izvor: Priručnik Nasilne veze su bezveze, CESI, 2014.