Kontracepcija podrazumijeva metode i sredstva sprečavanja oplodnje i začeća.

Prema načinu djelovanja dijelimo ih na barijerna sredstva, hormonske metode, maternične uloške, kirurške metode, prirodne metode, prekinuti snošaj i postkoitalnu zaštitu.

S obzirom da nema "savršene" metode, izbor kontracepcije će biti neka vrsta kompromisa. Sigurnost i djelotvornost su vjerojatno najvažniji faktori, a nekima je važna i njihova praktičnost, dostupnost i cijena. Pri izboru metode važno je biti informirana/informiran o njenim prednostima i nedostacima, mogućim popratnim efektima, djelotvornosti zaštite od trudnoće i spolno prenosivih infekcija te o pravilnom načinu upotrebe. Potrebno je uzeti u obzir i vašu dob, zdravstveno stanje, koliko često imate spolne odnose te osobne stavove i uvjerenja. Dobro je konzultirati se s liječnikom/icom koji će vam pomoći u donošenju odluke.

Hormonske pilule

Hormonska kontracepcija djeluje unošenjem sintetskih oblika ženskih spolnih hormona koji mijenjaju slika hormonske kontracepcijske pilule hormonski ciklus žene tako da sprečavaju ovulaciju i mijenjaju sastav sluznice vrata maternice tako da cervikalna sluz postaje gusta i onemogućava ulazak spermija u maternicu i jajovode.

Nakon ginekološkog pregleda, uzimanja brisa vrata maternice (tzv. PAPA test) i laboratorijskih pretraga, liječnik/ica određuje može li žena uzimati pilule, te koju vrstu. Pilule se dobivaju samo uz liječnički recept. Uzimaju se svaki dan u razdoblju od dvadesetijednog dana nakon čega slijedi prekid od sedam dana, tijekom kojeg dolazi do krvarenja te se nakon toga započinje s novim ciklusom.

Hormonske pilule su vrlo djelotvorne. Prednosti upotrebe pilula su: smanjeno menstrualno krvarenje i bolovi, pravilni ciklusi, manja predmenstrualna napetost, manje akni, manje anemija, smanjuje nastajanje cista na jajnicima.

Djelotvornost: više od 99% u slučaju da se primjenjuje redovito i pravilno, ne štite od SPI (spolno prenosivih infekcija).

U hormonska kontracepcijska sredstva, osim pilula spadaju i hormonske injekcije i hormonski implantati. Vrlo su djelotvorna zaštita i djeluju na sličan način kao i pilula. Ne daju se djevojkama.

KONDOM (Prezervativ)

Kondom je navlaka od tanke elastične gume koja se prije seksualnog odnosa stavlja na penis u erekciji i tako se stvara barijera koja onemogućuje ulazak spermija sa sjemenom tekućinom u rodnicu žene. Prezervativ predstavlja vrlo dobru zaštitu od trudnoće i najbolja je zaštita od spolno prenosivih infekcija, uključujući i HIV/AIDS. Djelotvornost: 97%, u slučaju da se primjenjuje redovito i pravilno.

Pravilna upotreba prezervativa:

 • Prezervativ se stavlja tek kad je spolovilo u erekciji i to prije bilo kakvog kontakta muškog spolovila i vaginalnog područja
 • Kod otvaranja i stavljanja prezervativa pazite da ga ne poderete noktom ili nakitom
 • Višak zraka zadržanog u prezervativu može uzrokovati njegovo pucanje pa prilikom stavljanja nastojte istisnuti što više zraka iz krajnjeg dijela prezervativa. Krajnji dio prezervativa stisnite palcem i kažiprstom te stavite prezervativ na penis u erekciji pazeći da je namotan na vanjsku stranu. Drugom rukom odmotajte prezervativ duž čitave dužine penisa. Ako ste slučajno pokušali staviti kondom na pogrešan način (npr. odmotati na pogrešnu stranu) - nemojte ga okrenuti i nastaviti. Bacite ga jer možda ima spermu ili tekućinu koja prenosi infekciju
 • Pazite da prezervativ ostane na svom mjestu tijekom odnosa, a ako spadne morate upotrijebiti novi prezervativ
 • Nakon ejakulacije izvucite penis dok je još u erekciji i pri tome pridržavajte prezervativ da ne sklizne. Nakon toga ga možete skinuti pazeći da ne dođe u dodir s tijelom vaše partnerice, zamotati i baciti u otpad
 • Pri svakom spolnom odnosu koristi se novi prezervativ
 • Treba paziti na rok uporabe i kvalitetu prezervativa
 • Kvalitetan prezervativ je od lateksa, navlažen, premazan nonoxynolom-9 i elektronski testiran
 • Prezervative čuvajte na hladnom suhom mjestu, izvan direktnog sunčevog svjetla (vaš džep nije pravo mjesto za držanje kondoma)
 • Ne koristite premaze na bazi ulja uz prezervativ jer ako se nanose na penis ili vaginu mogu uništiti prezervativ
 • Uz sebe uvijek imajte kondome jer tako štitite sebe i vašeg partnera/partnericu

Zašto ponekad muškarci i žene ne koriste kondom?

On: "Nisam imao vremena." Ona: "Zaboravio je."

On: "Nisam imao kondom kod sebe." Ona: "Želio me imati brzo."

On: "Kondomi prekidaju akciju." Ona: "Sramežljiv je, sramio se staviti ga."

On: "Preskupi su." Ona: "Više voli bez kondoma."

On: "Ne volim kondome." Ona: "Kaže da su mu neudobni."

On: " Neugodni su." Ona: "Bio je nepažljiv."

On: " Nisam želio." Ona: "Nije želio."

Odluka da se upotrebljava kondom ne znači nedostatak povjerenja već ukazuje na vašu brigu za partnera/icu i poštovanje prema vlastitom tijelu. Kondomi su eksperimentalno rastezani do 95 cm u duljinu i 45 cm u širinu. Kvaliteta svakog kondoma dva puta je testirana. Za manji broj muškaraca kojima su prezervativi uobičajene veličine premali, postoje i veći. Dakle, unatoč različitim mitovima, kondomi pristaju svim veličinama spolovila i dobra su zaštita ako ih se pravilno koristi. Možete prakticirati stavljanje kondoma sami prije nego ga stvarno koristite. Djevojke, ako želite naučiti stavljati kondom, možete ga pokušati navući na malu bocu ili bananu.

…i ako netko još uvijek kaže da je korištenje kondoma isto kao da jedete slatkiš s omotom, to samo znači da ima predrasude i/ili je jako nervozan/na zbog kondoma.

FEMIDOM (ŽENSKI KONDOM)

Femidom je savitljiva tanka cijev od plastike premazana spermicidnom kremom. Stavlja se u rodnicu prije seksualnog odnosa.Pri svakom spolnom odnosu koristi se novi femidom. Teže je dostupan i skuplji od muškog prezervativa, a pravilno se stavljanje treba uvježbati. Djelotvornost: 95%, u slučaju da se primjenjuje redovito i pravilno, a štiti i od SPI.

DIJAFRAGMA + SPERMICIDNA SREDSTVA

Tanka gumena kapica oblika kupole s pojačanim elastičnim rubom koja se zajedno sa spermicidnim sredstvom prije spolnog odnosa stavlja u rodnicu tako da pokriva vrat maternice stvarajući zapreku spermijima za ulazak u maternicu.

Ginekolog određuje veličinu dijafragme koju djevojka nakon toga kupuje u ljekarni i on je podučava umetanju i vađenju dijafragme. Dijafragma se iz rodnice odstranjuje najranije 6, a najkasnije 24 sata nakon spolnog odnosa. Ne koristi se za vrijeme menstruacije. Djelotvornost: 94% u slučaju da se primjenjuje redovito i pravilno, pruža određenu zaštitu od raka vrata maternice, a djelomično štiti i od nekih SPI.

PRIRODNE METODE

 • metoda mjerenja bazalne temperature
 • metoda praćenja cervikalne sluzi (Billingsova metoda)
 • kalendarska ili ritmička metoda (Ogino-Knausova metoda)
 • simpto – termalna metoda (kombinacija navedenih metoda)

Osnivaju se na procjeni vremena ovulacije i plodnog razdoblja te na suzdržavanju od spolnih odnosa u to vrijeme. Potrebna je poduka od strane stručnjaka i samokontrola oba partnera te dobro poznavanje i redovitost menstrualnog ciklusa. Metode karakterizira niska djelotvornost i ne preporučuju se adolescenticama.

PREKINUTI SNOŠAJ (Coitus interruptus)

Izvlačenje muškog spolovila prije izbacivanja sjemene tekućine u rodnicu (ejakulacije).

Budući da mala količina spermija može isteći i prije ejakulacije, predstavlja nesiguran način sprečavanja trudnoće i ne štiti od SPI.

SPIRALA (MATERNIČNI ULOŽAK)

Plastični i/ili metalni umetak koji ginekolog/inja umetne u maternicu žene. Neke vrste sadrže bakar, a druge oslobađaju male količine ženskih hormona progesterona. Ovisno o vrsti pružaju zaštitu od jedne do deset godina i prikladne su samo za žene koje su već rodile. Spirala predstavlja visokodjelotvornu zaštitu od trudnoće, ali ne štiti od SPI i povećava rizik za upale i infekcije.

STERILIZACIJA

Trajna metoda kontracepcije kirurškim putem. U žena se prekidanjem jajovoda sprečava prolaz jajne stanice, a kod muškaraca se prekidanjem sjemenih kanala sprečava prolaz spermija. Predstavlja visokodjelotvornu, trajnu zaštitu, namijenjenu samo osobama iznad 35 godina (prema trenutno važećem zakonu).

HITNA KONTRACEPCIJA (Postkoitalna kontracepcija, pilula jutro poslije-"morning after pill")

Hitna kontracepcija namijenjena je za sprječavanje neželjene trudnoće nakon nezaštićenog snošaja ili ako je došlo do greške u korištenju kontracepcije (npr. puknuće ili skliznuće kondoma; ili kad je djevojka zaboravila popiti 2 tablete hormonske kontracepcije). Važno je napomenuti da se ona primjenjuje samo kao "hitna pomoć" i da nije redovna metoda kontracepcije. Hitna kontracepcija djeluje tako da odgađa ovulaciju ali ne djeluje ukoliko se oplođeno jajašce već ugnijezdi u maternicu. Smatra se da je djelotvornost postkoitalne kontracepcije veća što se ranije primijeni nakon nezaštićenog spolnog odnosa, a preporučljivo je unutar 24 sata. U Republici Hrvatskoj trenutačno su odobrena dva oralna hitna kontraceptiva i mogu se dobiti u ljekarnama bez recepta. To su, na tržištu poznatiji kao,  Escapelle i Vikela (sadrže levonorgestrel) i tableta se treba uzeti unutar 72 sata (3 dana) nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Drugi oralni hitni kontraceptiv je ellaOne (ulipristal acetat) i uzima se do 120 sati (5 dana) od nezaštićenog spolnog odnosa.