Ginekološki pregled je često povezan s nelagodom, naročito kod mladih djevojaka. Ako je djevojka odlučila stupiti u seksualne odnose bilo bi dobro da posjeti ginekologa/inju radi informiranja i izbora metode kontracepcije. Na pregled bi trebala svakako otići nakon seksualnog iskustva te ako ima 18 godina, a još nije bila na pregledu. Na ginekološki pregled je dobro otići ako imate 16 godina, a još niste dobili prvu mjesečnicu, ako vam je menstrualni ciklus neredovit ili su vam mjesečnice bolne i obilne te zbog izostanka mjesečnice. Ako imate bolove u donjem dijelu trbuha koji nisu povezani s mjesečnicom, neuobičajeni i pojačani iscjedak iz rodnice, osjetljivost, žarenje i/ili svrbež u području vanjskog spolovila, bolove i/ili pečenje pri mokrenju, ranice, mjehuriće ili izrasline na vanjskom spolovilu isto tako obavezno posjetite ginekologa.

Ginekološki pregled obavlja se u ginekološkoj ordinaciji na ginekološkom stolu. Pregled se sastoji od nekoliko faza. Liječnik/ica najprije pregledava vanjsko spolovilo i ispituje prohodnost rodnice.

U drugoj fazi koristi ginekološke instrumente. Da bi pregledao/la unutrašnjost rodnice liječnik/ica koristi spekulum, metalni instrument koji služi tome da drži zidove vagine razdvojene. To može biti malo nelagodno, a pomaže - premda to zvuči nemoguće - ukoliko je žena tijekom pregleda opuštena. Liječnik/ica također uzima uzorak stanica s vrata maternice kojeg tada namaže na stakalce i šalje u laboratorij. To je tzv. PAPA-test, odnosno citološka analiza obrisaka rodnice i vrata maternice po metodi Papanicolaua. Ovom pretragom mogu se otkriti predstadij i rak vrata maternice. U slučaju da je nalaz uredan, pretragu treba ponoviti za godinu dana.

U okviru pregleda određuje se i stupanj čistoće sekreta rodnice. Tako se otkrivaju pojedini uzročnici upala i spolno prenosivih bolesti.

U trećoj fazi liječnik/ica opipava unutarnje spolne organe.