Ostvarenje rodne ravnopravnosti može pomoći muškarcima da žive duže zaključak je novog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ovo je prvi takav izvještaj o muškom zdravlju u 53 zemlje Europske regije koji otkriva da muškarci žive duže i zdravije nego ikada prije, ali unatoč napretku mnogi umiru premladi od uzroka koji se mogu prevenirati a razlozi leže izvan biologije.

U Europskoj regiji, prosječno trajanje života varira 17 godina- od 64 do 81 godine života- gdje su zapadnoeuropske i nordijske zemlje na vrhu a zemlje kao Rusija, Ukrajina i Moldavija na dnu ljestvice.  

Novi nalazi ukazuju na važnost rodnog pristupa muškom zdravlju. Rodne norme i društvena očekivanja utječu na veću konzumaciju alkohola, duhana i povreda kod muškaraca kao i na veću stopu interpersonalnog nasilja. Također, muškarci su manje skloni konzultirati se s liječnicima u usporedbi sa ženama. Primjerice, muškarci koji se suočavaju sa ozbiljnim emocionalnim problemima i simptomima depresije a koji često ostaju nedijagnosticirani zato što ne shvaćaju ova stanja ozbiljno i nisu navikli potražiti pomoć.

Izvještaj otkriva da obrazovanje, materijalni status, zaposlenje, društvena isključenost i diskriminacija, umirovljenje i uvjeti života su među ključnim faktorima koji utječu na muško zdravlje i dobrobit. Život u zemlji sa visokim stupnjem rodne ravnopravnosti koristi muškom zdravlju i vidljiva je u nižoj stopi mortaliteta, manjoj stopi suicidalnosti, smanjenom riziku od nasilne smrti te višoj kvaliteti života i većoj vjerojatnosti za korištenjem zaštite u seksualnim odnosima.

Izvještaj pod nazivom "The health and well-being of men in the WHO European Region: better health through a gender approach", predstavljen ovaj mjesec u Rimu, naglašava da je poboljšanje zdravlja i dobrobiti muškaraca najbolje adresirati u okviru rodne ravnopravnosti. Muškarci moraju odigrati značajnu ulogu u postizanju rodne ravnopravnosti a rodna ravnopravnost je, u konačnici, dobra za njihovo zdravlje.