Rodna disforija je stanje u kojem osoba osjeća da je "zarobljena u tijelu suprotnog spola", odnosno trajni distres i nezadovoljstvo zbog osjećaja osobe da ne pripada svome biološkom spolu i rodnoj ulozi koja se vezuje uz biološki spol.

Uz to se veže pojam transrodnih osoba tj. osoba čiji rodni identitet i/ili rodno izražavanje izlazi iz okvira zadanih tradicionalnih, društveno definiranih rodnih uloga i normi uvjetovanih spolom. Osobni, unutarnji osjećaj roda ne mora se podudarati s biološkim određenjem našeg spola. Iz svih tih razloga, transrodne osobe žele da im se rodno izražavanje podudara s rodnim identitetom, radije nego s njihovim spolom. Transrodne osobe se identificiraju kao muškarci, žene, nijedno, oboje ili nešto drugo, a da pri tome taj identitet nije u skladu s pripisanim spolom. Transrodne osobe po seksualnoj orijentaciji mogu biti heteroseksualne, lezbijke, gej ili biseksualne osobe.

Pokazatelji rodne disforije obično se počinju javljati u vrlo ranoj dobi. Na primjer, dijete može odbijati nositi tipično mušku ili žensku odjeću, ili sudjelovati u tipično muškim ili ženskim igrama i aktivnostima. U većini slučajeva, ovaj oblik ponašanja je normalan dio odrastanja, ali u slučajevima rodne disforije, nastavlja se i za vrijeme djetinjstva pa sve do odrasle dobi. Osobe sa rodnom disforijom još su uvijek suočene s predrasudama, nerazumijevanjem okoline i diskriminacijom.  

Neke osobe se odlučuju potražiti stručnu pomoć zbog stresa i nezadovoljstva koje osjećaju i u tim slučajevima im se nastoji pomoći da budu zadovoljne vlastitim rodnim identitetom. Ovo uključuje različite stvari za različite osobe. Primjerice, za neke to može značiti odijevanje i život kao osoba željenog spola. Za druge to može biti uzimanje hormona koji mogu promijeniti njihov fizički izgled. Većina transrodnih osoba žele se podvrći operaciji kako bi trajno promijenili biološki spol.

Priča transrodne osobe

Više o ovoj temi na kolekTIRV