Biti u kvalitetnoj vezi znači i imati dobru komunikaciju. Dolje navedeni prijedlozi mogu ti pomoći da  poboljšaš komunikaciju s partnerom ili partnericom. Ako si u vezi u kojoj se javlja nasilje, budi oprezna/oprezan u korištenju ovih savjeta. Ti znaš najbolje kakva je tvoja veza. Ako te bilo koji od ovih savjeta može dovesti u opasnost, nemoj ih koristiti.

Za bolju i kvalitetniju komunikaciju, pokušaj:

-          Pronaći pravo vrijeme. Ako te nešto muči i brine i želiš ozbiljno razgovarati s partnerom/icom, odaberi prikladno vrijeme za razgovor. Nemoj prekidati partnericu/partnera u gledanju filma, sportske utakmice na TV-u ili kada se on/ona sprema na spavanje ili je pod stresom zbog nadolazećeg testa. Reci partneru/partnerici da želiš kasnije razgovarati i započni razgovor kada ste oboje u istom prostoru i ne radite ništa posebno.

-          Razgovor licem u lice. Izbjegavajte rasprave o važnim pitanjima pismenim putem pomoću sms poruka, e-mailova ili pisama jer to može biti krivo protumačeno. Najbolje je razgovarati s osobom "uživo" kako bi se izbjegli nepotrebni nesporazumi.

-          Ne napadaj. U najboljoj namjeri, ponekad možeš zvučati oštro radi izbora riječi koje koristiš. Koristeći izraz "ti" ponekad može zvučati napadački, što će kod tvog partnera/partnerice izazvati obrambenu reakciju. Umjesto toga, pokušaj s korištenjem izraza "ja" ili "mi". Na primjer, možeš reći "Osjećam da više nismo toliko bliski kao prije" umjesto "Udaljio si se od mene".   

-          Iskrenost. Dogovorite se da budete iskreni jedno prema drugome. Ponekad je istina bolna ali ona je ključ kvalitetne veze. Priznaj da nisi uvijek savršen/savršena ili u pravu i ispričaj se radi pogreške umjesto da smišljaš opravdanja. Tako ćeš se osjećati bolje i to ti može pomoći da učvrstiš vezu.

 -          Pripazi na govor tijela. Uspostavi kontakt očima kada govoriš. Okreni se prema partneru/partnerici i daj mu/joj do znanja da slušaš i da ti je stalo. Nemoj za vrijeme razgovora telefonirati, pisati sms poruke ili igrati igrice. Slušaj i komuniciraj.

 -          Pravilo "48 sati". Ako tvoj partner/partnerica učini nešto što te razljutilo, reci to. Ali ne moraš to učiniti odmah. Ako si nakon 48 sati i dalje povrijeđena/povrijeđen, reci partneru/partnerici. Zapamti da partner/ica ne može čitati tvoje misli. Ako ne kažeš kada si ljuta/ljut ili uzrujana/uzrujan ne postoji način da se tvoj partner/ica ispriča  ili promijeni ponašanje. Jednom kada izraziš svoju povrijeđenost i tvoj partner/partnerica se iskreno ispriča, pusti da to ostane u prošlosti. Ne spominji stare probleme, ako nisu relevantni.

 

KAKO KOMUNICIRATI AKO SI LJUT/LJUTA?

Stop. Ako se zbilja jako naljutiš radi nečega, zaustavi se i duboko udahni. Pokušaj se smiriti tako što ćeš pogledati TV, razgovarati s prijateljem/icom, prošetati, slušati glazbu ili činiti nešto što te smiruje. Pauza, odnosno zaustaviti se, može spriječiti da situacija postane još gora.   

Razmisli. Kada ljutnja prođe, razmisli o situaciji i o tome zašto te to tako jako razljutilo. Je li to bilo povezano sa nečim što je partner/ica rekao/la ili napravio/la? Pokušaj dokučiti stvaran problem i onda razmisli kako objasniti osjećaje koji su se pojavili.  

Reci. Konačno, razgovaraj s partnerom/partnericom i pritom slijedi gore navedene upute.

Slušaj. Nakon što partneru/ici izneseš vlastite osjećaje, poslušaj što ti on/ona ima za reći. Oboje zaslužujete priliku da izrazite vlastite osjećaje u sigurnoj okolini. 

Izvor: www.loveisrespect.org